Jak se bránit proti bezpráví aneb žijeme v právním státě ?

08.10.2017 20:23

Jak se bránit proti bezpráví ?

Budou-li správní orgány a orgány činné v trestním řízení postupovat tak, jak to doposud předvedli při šetření (viz předchozí články ohledně nelegálního vypouštění splaškových vod) někteří konkrétní jednotlivci, kteří zatím, doposud z neznámých důvodů, selhali a neplnili si své povinnosti dle zákona, správního řádu a etického kodexu, nemůže pak nikdy dojít k naplnění účelu trestního zákona. Po podrobném prostudování některých postupů výše uvedených orgánů, obdržení sdělení, vyjádření atd. jsme dospěli k závěru, že tito konkrétní jednotlivci dokonce vědomě brání naplnění účelu zákona a zneužívají svých pravomocí z titulu své funkce. Svůj postup většinou odůvodňuji tzv. „volným hodnocením důkazů“, které bychom spíše někdy nazvali svévolné hodnocení důkazů. Protože se jedná většinou o odborníky s dlouholetou praxí, tak jsou jen těžko pochopitelná a omluvitelná na první pohled školácká pochybení a nedostatky v jejich práci, za kterou jsou navíc finančně vysoce ohodnoceni. S odvoláním na volné hodnocení důkazů, zamlčení nebo ztrátu důležitých důkazů, vydání zmatečného vyrozumění za účelem nepřijetí nového důkazu, neprověření navržených důkazů oznamovatelem, nezahájení šetření nebo správního řízení v rozporu se zákonem, účelové zpochybňování důkazů svědčících proti pachateli, zastrašování oznamovatele atd. tito lidé brání naplnění účelu zákona a chrání tak pachatele trestných činů.

A výsledek ?

Tímto postupem pak dochází k nárůstu nespokojenosti občanů s postupem správních orgánů a orgánů činných v trestním řízení nejen proto, že pachatel unikne trestu, ale hlavně proto, že občané raději rezignují, když se setkají s výše zmíněnou praxí. Na řešení věcí soudní cestou pak většinou nemají „nervy ani finance“. To všechno pak nahrává pachatelům trestných činů a využívají toho také výše zmínění pracovníci, spíše jednotlivci, správních orgánů a orgánů činných v trestním řízení. Tito pracovníci velmi dobře vědí, jak otrávit řadového občana nebo odložit věc na základě vyzkoušených a spolehlivě fungujících praktik. Výsledkem pak je nespokojenost občanů, nárůst opakovaných podání od občanů, z toho plynoucí průtahy při šetření, chybějící kapacita a zdánlivý nedostatek pracovníků a v konečném důsledku nárůst kriminality.

Jak se zachovat v takové situaci, narazíte-li na výše zmíněné jednotlivce ?

Podle povahy věci, závažnosti, výše škody apod. se musíte rozhodnout, zda předáte věc advokátovi nebo se obrátíte přímo k soudu. Druhou možností je zajistit si dostatečné důkazy a trvat na důkladném prošetření a vyřízení věci, případně se postupně obracet na nadřízené orgány v případě zjevných pochybení a nedostatků. Další možností je medializace případu, máte-li dostatek průkazných zjištění a důkazů potvrzujících, že došlo k porušení zákona a postupu správních orgánů.Vypadá to, že média jsou jedinou cestou, jak prosazovat účinně spravedlnost ve svobodné demokratické společnosti. Praxe např. z televizního vysílání jen potvrdila, že medializace v televizi většinou přinese rychle zásadní obrat, protože se případem začnou ihned zabývat i nadřízené orgány. A pokud selžou jednotliví pracovníci správních orgánů a orgánů činných v trestním řízení při šetřeních, může nastat obrat ve věci, pořídíte-li si nezávislý posudek soudního znalce z oboru a samozřejmě při dostatku přesvědčivých důkazů v konečné fázi může spravedlivě rozhodnout jen soud. A protože se k soudu dostane jen malé procento řešených případů, spoléhají na tuto skutečnost někteří výše uvedení jednotlivci a odvádějí tak často vědomě nekvalitní práci, což jim často dlouhodobě i prochází, přestože porušují celou řadu zákonů a poškozují dobré jméno instituce, která je zaměstnává. Nabízí se pak otázka, jak funguje kontrola jejich práce ze strany přímého nadřízeného pracovníka .

Konkrétně v našem případě ohledně nelegálního vypouštění splaškových vod to podle posledního vývoje situace a některých dosavadních vyjádření vypadá, že nadřízené orgány (MŽP ČR, Policie ČR a státní zastupitelství) mají zájem věc objektivně prošetřit a konkrétní pochybení jednotlivců prvoinstančních orgánů při provádění šetření (nebo nečinnosti) napravit a možná nám tak ušetří další práci.

Účelem trestního zákona je chránit zájmy společnosti a ústavní zřízení České republiky, práva a oprávněné zájmy fyzických a právnických osob.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode