Jak vyřešit zhoršenou bezpečnostní situaci v Rychvaldu ?

04.04.2011 10:00

 

 

 Od počátku roku bylo v Rychvaldu zaznamenáno již přes 60 krádeží  v objektech rodinných domků, garáží  atd.  a situace se zatím nezlepšuje. Co  dělat, aby ke krádežím nedocházelo ?

Vzhledem  k velké územní  rozhlehlosti  Rychvaldu a v mnoha místech roztroušené zástavbě mají zloději  velkou výhodu.  Nelze se proto spoléhat na městskou policii, v jejichž silách není  možné zloděje uhlídat , natož „polapit“, i když se na ni vynakládá ročně kolem 2,5 mil. Kč. Jedno vozidlo se dvěma policisty, kteří projíždějí některé ulice, působí spíše jako agitace do předvoledbní kampaně, že město   „nějak „  zajištěnou bezpečnostní situaci a působí spíše jako prázdné gesto. Také iniciátory byli bývalý starosta Bc.Absolon  se stávajícím tajemníkem Bc.Klaputem.

Pokud by se například vytvořil fond z těchto 2,5 miliónů pro odškodnění obětí krádeží Rychvaldu , možná by to občané uvítali více, protože mají pocit, že současný stav nikoho příliš nezajímá. A hlavně tajemník Klaput je bývalý policista. tak by měl jako odborník a tajemník obce začít věc efektivněji řešit, resp. předložit návrhy. Nebo razí heslo, „nechtěli jste Absolona za starostu, tak pykejte….“?

V každém případě v podobných případech některé obce věc řešily organizací dobrovolníků  z řad občanů města a ve spolupráci se státní policii zloděje  brzy pochytaly.

Pokud by se z 2,5 mil ročně uvolnilo pár desítek tisíc jako odměna za každého polapeného zloděje, tak nám tady budou možná hlídat i dobrovolníci z jiných regionů a za chvíli bude Rychvald bezpečné město, které ušetří za deset let přes 20 miliónů korun na městské policii, pokud b byla zrušena.

Je známo, že jedna skupina zlodějů  - sociálně nepřizpůsobivých občanů z Orlové byla  „polapena“, ale objevily se další skupiny. Údajně další zlodějíčci z Rychvaldu – Václav jezdí v červeném autě . 

Co může být signálem před chystanou krádeží ?  Upozornili nás občané, že to je např. vyřazení pouliční lampy, návštěvy neznámých osob , které požadují nějaké nesmyslné  informace, mají naivní dotazy nebo se  snaží nabídnout odvoz železného šrotu atd.

Ovšem tam, kde hlídá a dobře štěká pes, je krádeží  velmi málo…

A rada pro movitější občany, „pořiďte si kamerový systém s infračerveveným nočním viděním a záznamem případně signalizací na telefon, nebo i světelné a akustické senzory…. Dnes už to není tak velká investice  a budete klidněji spát………

Současná bezpečnostní situace města - to není jen řešení ochrany před krádežemi, ale i pravidelné zběsilé jízdy některých motorkářů, proti  kterým mohla už dávno policie zakročit. Dále nebezpečné přetrvávající výmoly na silnicích a také nebezpečně situované a projektované autobusové zastávky  před vrcholem stoupání, v zatáčkách atd...  Zůstalo nám toho tady hodně nevyřešeného....

Co se s tím bude dělat ? Nebo budou jen nadále pokračovat spanilé jízdy městské policie po uličkách Rychvaldu ....?

Rádi uvítáme vaše náměty a rady, jak situaci řešit.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode