Ovlivnil Absolon volební výsledky ve svůj prospěch ?

13.12.2010 18:58

 

Občanská asociace – sdružení pro podporu a rozvoj svobodné společnosti,

Stromořadí 1701, 735 32 Rychvald


 

Okresní státní zastupitelství Karviná

Park B. Smetany 176 / 5
733 21
 Karviná – Fryštát


 

Věc: Podnět k prošetření, zda nedošlo k protizákonné volební agitaci a maření průběhu voleb bývalým starostou Rychvaldu Bc. Jiřím Absolonem ve dnech 15. a 16. října 2010


 

Odůvodnění


 

Občanská asociace - sdružení pro podporu a rozvoj svobodné společnosti obdržela od rychvaldského občana podnět, jenž může zpochybňovat celkový počet získaných volebních hlasů pro Bc.J.Absolona v nedávných komunálních volbách.

Protože se po předběžném průzkumu tyto informace nevyvrátili a přihlásili se někteří svědci, předáváme z rozhodnutí výboru občanské asociace tento podnět k prošetření orgánům činným v trestním řízení.

(text od rychvaldského občana)

Ve dnech 15. a 16. října 2010 starosta obce Rychvald – Bc. Jiří Absolon neomluvitelným způsobem ovlivňoval výsledky voleb hlavně ve svůj prospěch. Vstupoval do volebních okrsků a přinesl členům okrskové komise alkohol, který podle některých informací členové konzumovali i v průběhu voleb.

Podání láhví alkoholu provádí starosta tradičně při každých volbách a někteří jeho příznivci mu za to odvádějí protislužby v jeho prospěch, např. agitací voličů. Jako jeden z příkladů je možné uvést Josefa Burého z Domova s pečovatelskou službou v Rychvaldě.

Tento člověk údajně navštívil nemohoucí staré babičky, možná i některé nesvépravné, aby získal hlasy pro starostu Absolona.

Starosta Absolon vstupoval do volebních místností a požadoval po svých spolupracovnicích z řad ČSSD průběžné informace o výsledcích voleb a to prováděl i telefonicky.

Pohybováním se v blízkosti volebních okrsků a v místnostech tak starosta současně nepřímo mohl ovlivňovat některé voliče v den voleb.

I když se zřejmě nedá dokázat, zda tímto způsobem došlo k zásadnímu ovlivnění volebních výsledků, je zřejmě, že starosta porušil zákon a jednal nečestně, kdy současně zneužil svého postavení .

Z těchto důvodů by se již takový starosta neměl ucházet o místo starosty a zastupitele.

V jednání starosty města v uvedený den lze spatřovat protizákonnou volební agitaci ve smyslu §) 30 odst. 3, volebního zákona.

Podle trestního zákona ten, kdo jinak hrubým způsobem maří přípravy nebo průběh voleb do zákonodárného sboru nebo zastupitelstva územního samosprávného celku anebo přípravy nebo průběh referenda, až do vyhlášení jejich výsledků, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.


 

Současně žádáme o vyrozumění o výsledku šetření.


 

Za Občanskou asociaci – sdružení pro podporu a rozvoj svobodné společnosti 

          J.Grochovský


 

V Rychvaldě 12.prosince 2010

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode