Podnikatel J. S. je nevinen , alespoň podle závěrů šetření Mgr.Lapčíkové z ČIŽP Ostrava

19.05.2017 12:35

Podnikatel J. S. je nevinen , alespoň podle závěrů šetření Mgr.Lapčíkové z ČIŽP Ostrava

V tomto duchu vyzněla odpověď na žádost o poskytnutí informací v dané věci dle příslušného zákona.

Dne 6.3. 2017 podal člen naší občanské asociace podnět na ČŽIP ve věci nelegální likvidace splaškových odpadních vod prováděnou panem S.. Pracovníci ostravské pobočky ČIŽP provedli v průběhu měsíce března, dubna  a poč.  května 2017 celkem 6 x místní šetření, kdy odebírali opakovaně vzorky vody, zkoumali terén, hovořili  s některými občany, oznamovatelem ekologické havárie a podnikatelem  J. S., který vyváží odpady ze žump, septiků a drobných čističek odpadních vod od občanů.Lidé z okolí si asi 7 let stěžovali na nesnesitelný zápach po močůvce, což následně vyústilo hromadným úhynem ryb v dalším rybníku  a tento stav přičítali původně zanedbanému rybníku, jehož majitelka se po předchozím úhynu ryb (před několika lety) o něj přestala starat. Po příjezdu pracovníků ČIŽP, sdělila jedna pracovnice místním sousedům, " jak tady můžete v takovém zápachu bydlet a při odebírání vzorků si vzala rukavice s komentářem, " kontakt s takto páchnoucí a znečištěnou vodou je nebezpečný.".......

Nad závěry výsledků jejich šetření kroutí hlavou nejen obyčejní občané, ale nepochopitelné se zdají být některé postupy a závěry i odborníkům.

Z celého případu tak máme dojem, že případ byl prošetřen neobjektivně, že nebyly provedeny stěžejní odběry vzorků vody nebo mohly být záměrně zamlčeny, že byl porušen zákon i etický kodex  pracovníků státní správy. Nebyly zohledněny, resp. nebylo vůbec přihlíženo ke stěžejním důkazům. Těmi jsou nezávisle pořízena fotodokumentace svědčící jednoznačně o nedávném vypouštění  splaškových vod zaúsťujících do vodoteče  a rybníků, nezávislá analýza vzorků vody z inkriminovaného místa, kterou pracovníci ČIŽP odmítli i po opakované žádosti provést, videozáznam o rychlém zahlazování stop po vypouštění fekálií pachatelem zdokumentovaný i rychlým zásahem Policie ČR Bohumín, videozáznam o úniku splaškových vod z autocisterny pachatele při otevřeném výpustném ventilu, vyjádření svědků z lokality nad vodotečí i svědků z blízkosti rybníka a celá řada dalších i nepřímých důkazů svědčících v neprospěch pachatele.

O možné podjatosti a neobjektivnosti pracovníků ČIŽP nasvědčuje jejich sdělení k šetření v dané věci ze dne 27.3. 2017  a neúplná a znatelně vyhýbavá odpověď  č.j. ČIŽP/49/OOV/1703093.017/17/VPL na žádost o poskytnutí  informací k dané věci, s níž vás ještě podrobněji seznámíme v dalším článku k vytvoření vlastního nezávislého názoru.  Zřejmě si řekli, že je asi lépe se nevyjadřovat a napáchat tak v první fázi méně škody  v domnění, že stěžovatel již bude rezignovat a nebude se dále  dotazovat  a angažovat .......

 Z výše uvedených důvodů považujeme společenskou nebezpečnost pachatele za značně velkou s možností pokračování v další příležitostné nelegální činnosti při vypouštění odpadů. Důkazem toho může být i následné vypuštění odpadů po ukončení  části etapy šetření ze strany ČIŽP ( ale i nastíněný psychologický profil pachatele v předchozím článku), kdy následující den  byla vodoteč opětovně znečištěna  (zápach po čpavku a sirovodíku, zpěněná voda po saponátech), což bylo okamžitě nahlášeno Policii ČR Bohumín.  Očividné  zlehčování  situace  následků ekologické havárie, zřejmé nadržování pachateli ze strany ČIŽP tak místo exemplárního potrestání  a prevence ve skutečnosti nahrává pachateli, který  pak nebude mít při  vhodné příležitosti velké zábrany provádět tuto nelegální činnost opakovaně. Vždyť se mu přece nemůže nic stát….. V tomto duchu se měl i podnikatel J. S. i vyjádřit. ….“to je dobře, že inspekce z kraje je na moji straně“ , pronesl podezřele už pár dnů po zahájení šetření. A tak si stále" vesele" parkuje s autocisternou za domem u lesa nad svahem, kde může kdykoliv nepozorovaně vypouštět opětovně nelegálně splaškovou vodu, která postupně stéká do místní vodoteče a nebo to může někdy uniknout i samo v důsledku technické závady. Ale to zřejmě nikomu nevadí, tak jako nikomu nevadí stovky tun stavebního netříděného odpadu, které tam před několika lety J. S. nechal navést a průsaky mohou způsobit ohrožení povrchových vod.  V aktualitách publikovaných ČIŽP byly za něco podobného některé subjekty tvrdě finančně postiženy. Jen J. S. má na všechno výjimku a je tolerován.......!!!

 Naše občanská asociace tak zvažuje další podání podnětu k prošetření správnosti postupu pracovníků ČIŽP na MŽP ČR, resp. Úřad vlády ČR, případně rozšíření o podezření z korupčního jednání  a podání orgánům činným v trestním řízení.     

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode