PROHLÁŠENÍ VÝBORU "OBČANSKÉ ASOCIACE - SDRUŽENÍ PRO PODPORU A ROZVOJ SVOBODNÉ SPOLEČNOSTI"

04.09.2017 22:03

Prohlášení výboru Občanské asociace – sdružení pro podporu a rozvoj svobodné společnosti.

Prohlašujeme tímto, že naše zprávy v žádném případě nemají za úkol poškozovat dobré jméno České inspekce životního prostředí, jejíž práce a výsledků činnosti si vážíme a budeme podporovat její úsilí za boj proti poškozování životního prostředí a ohrožování zdraví a majetku občanů. Zveřejněné články kritizující především postup jednotlivce – pracovníka ČIŽP vnímáme jako selhání lidského faktoru, které se občas projevují ve všech sférách lidské činnosti.

Dopis právního odboru Ministerstva životního prostředí ČR a postoupení věci k prošetření ČIŽP Praha k prověření postupu nás jen přesvědčil a ujistil, že nejvyšší kontrolní orgány mají zájem o zajištění spravedlivých a objektivních výsledků bez jakékoliv podjatosti a plně se řídí zákony a etickým kodexem. Tato skutečnost je o to cennější, že právní odbor MŽP ČR se nenechal ovlivnit nedbale zpracovaným šetřením, možná i částečnou nečinností, konkrétních pracovníků a konkrétních oddělení Policie ČR, kde podle předběžných indicií se mohlo jednat také o selhání lidského faktoru. Na těchto odděleních přitom pracují mnozí velmi schopni a obětaví policisté, kteří jsou schopni řešit mnohem složitější případy spravedlivě, efektivně a bez porušování zákonů.

Z těchto důvodů byl proto po důkladné analýze výsledků šetření Policie ČR podán podnět na Policejní prezidium ČR a opětovně na státní zastupitelství po obdržení podle nás neuspokojivého, částečně zmatečného a nedbale zpracovaného vyrozumění o výsledcích šetření ve věci podezření z nezákonného vypouštění splaškových vod podnikatelem J. S..

Tímto postupem naplňujeme zároveň poslání a cíle našeho sdružení téměř dvacet let a už v roce 2000 se nám podařilo odhalit nezákonné ovlivňování výsledků šetření služebně výše postaveným příslušníkem policie při opakováních podáních, která pak končila po dobu dvou let tendenčně vždy v „koši“,tj. v neprospěch oznamovatele, členů naší asociace, a ve prospěch důvodně podezřelého. Některé důkazy se začaly ztrácet, byla vydávána zmatečná rozhodnutí a vyrozumění, případy byly pro údajnou nedůvodnost odkládány atd., což nápadně přípomíná současný stav a ještě nápadnější je, že v pozadí se objevují obdobní lidé.

A pokud opět někdo pochybuje nebo nám nevěří, tak uvádíme "Usnesení OSZ Karviná Zn 2559/2000-3 ze dne 7.11.2000 a usnesení OŘ Karviná č.j.ORKA 1-SSK-2000-TČ". A abychom se pojistili, požádali jsme navíc o vyjádření k případu J.S. soudního znalce z oboru a oslovili potenciálně nové svědky.

Členové našeho neziskového sdružení zároveň provádějí svou činnost bezplatně, dobrovolně a ve volném čase a občas se setkávají se zastrašováním, šikanováním, případně jiným nestandartním postupem (např.přestupková komise v Rychvaldu uložila našemu členovi neskutečně rychle bez projednání pokutu 3000,-Kč za údajnou pomluvu a křivé obvinění S. po obdržení spisového materiálu od OO PČR Bohumín, přestože oba subjekty měly k dispozici dostatek důkazů o nelegálním vypouštění splaškových vod J.S., resp. si neověřila nebo nepřijala poskytnuté důkazy, čímž mohlo dojít k porušení k § 53spr.ř.,§ 89odst.2 tr.ř.,§ 158 odst.2tr.ř., § 158odst.3 tr.ř.  ) končící někdy i ztrátou pozice v zaměstnání, pomáhají chránit občany před zvůli některých občanů, úředníků a suplují tak často nečinnost a neschopnost jiných institucí. Jedná se tak o zvláštní formu právnické osoby určené pro samosprávné a dobrovolné sdružení osob vedených společným zájmem, kterým jsou vzájemné prospěšné cíle, společné aktivity,veřejně prospěšné cíle směřující vůči veřejnosti. Občas se na nás obracejí zoufalí občané i z jiných oblastí naší republiky s podobnými problémy a žádostmi o radu nebo pomoc.

V poslední době chtěli někteří naši příznivci finančně přispět na činnost naší neziskové organizace. Proto uvítáme každou podporu ke zkvalitnění, případně rozšíření činnosti naší neziskové organizace a případné finanční příspěvky můžete odeslat na účet 124542629/0300.

Roční vyúčtování a využití finančních prostředků zašleme všem dárcům na jejich adresu, případně potvrdíme dar za účelem snížení daňového základu.

 

Mgr.Josef Grochovský – prezident Občanské asociace – sdružení pro podporu a rozvoj svobodné společnosti.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode