Obrovský hazdard se zdravím občanů !

17.06.2017 12:18

Mnozí lidé, kteří vypouštějí žumpy a septiky tajně a nelegálně do přírody, příkopů apod. si neuvědomují, že touto činností vystavují sebe a své okolí vysokému riziku nebezpečí, kdy mohou závažně poškodit své zdraví i svých spoluobčanů s trvalými následky končící někdy i smrtí.Současně se mohou dopustit závažného trestného činu obecného ohrožení, za který jim hrozí poměrně vysoká trestní sazba, i když nemusí nikdo onemocnět.

Splaškové vody obsahují obrovské množství různých mikroorganismů, a to nejen saprofytické intestinální mikroorganismy, ale mohou tam být i patogenní mikroby (salmonely,shigely), viry vyvolávající virovou hepatitidu, poliomyelitídu (postihuje míchu a způsobuje svalovou obrnu,tzv.dětská obrna, může pokračovat v odmumírání nebo v pomalém růstu postiženích tkání),dále též různé klostrídie, zárodky tuberkulózy a další.  Jejich rizikovost je daná nebo omezená časem, podle kterého jsou schopny v tomto prostředí přežívat.  Potenciálním zdrojem nákazy jsou vajíčka parazitů, která jsou schopná udržet si poměrně dlouhý čas životaschopnost. Sekundární bakteriální flórou, hlavně streptokoky a stafylokoky, mohou být vyvolány infekční nemoci, jako jsou influenza,spála,spalničky, tyfus,krevní onemocnění,pablánový zánět hrtanu s kombinací záškrtu atd.

Například amébiása.vznikající nejčastěji působením úplavičné měňavky může způsobovat vznik vředů v tlustém střevě,obrovské amébové abscesy v játrech, vzácněji v plicích a mozkové tkáni (viz str. 244, Učebnice patologické anatomie,Prof.MUDr.B.Bednář, Avicenum Praha). Tzv. plynatá sněť vyvolaná účinkem anaerobních organismů ze skupiny Clostridium welchii může při hlubším poranění způsobit odumírání tkáně, postupné pomnožení v jiných orgánech, kdy nemocný umírá na toxémii v agónii při selhávání oxidace v tkáních.

Při působení těchto látek se nedá nikdy vyloučit i vznik nádorových onemocnění.

A kde byly skutečně vypouštěny splašky ?

V blízkosti obou rybníků bydlí v pěti rodinných domcích několik rodin. Počet osob bydlících v blízkosti rybníka je tak výrazně vyšší, než 7 osob, což je důležité pro posouzení z hlediska splnění základní podmínky pro klasifikaci trestného činu obecného ohrožení. V blízkosti obou rybníků jsou dvě studánky s pramenitou vodou a jedna studna, z nichž lidé dříve používali vodu jako pitnou. Nikdo si nebyl vědom, že by mohla být nějak znečištěna splaškovými vodami průsakem  nebo jiným způsobem kontaminace při manipulaci s vodou. Lidé v okolí rybníků používali vodu do poslední chvíle k zalévání zahrádky a zeleniny ve skleníku, mytí, chovu  ryb,vodní drůbeže, k napájení domácích zvířat (kočky, psi, kozy), se kterými přicházeli často do přímého kontaktu. Sezónně tak byli ohroženi i rybáři a lidé bruslící na rybnících. Byli tak intenzívně vystaveni poměrně vysokému riziku možnosti onemocnění některými chorobami, aniž by o tom něco tušili, jak vysokému nebezpečí jsou vystaveni. Zápach vody přičítali neudržovanému rybníku na parc.5667 a nikdo do poslední chvíle neměl tušení o tak doslova zrůdném konání !

Podle § 272 tak mohla být skutečně naplněna skutková podstata trestného činu obecného ohrožení tím, že nastalo obecné nebezpečí, které způsobil pachatel vědomě- vystavil občany nebezpečí těžké újmě na zdraví, o kterém vzhledem k výše uvedeným příkladům některých nemocí nelze moc pochybovat.

Vznik obecného nebezpečí předpokládá splnění objektivní stránky věci, tj.

1) obecně nebezpečné jednání pachatele

2) obecně nebezpečný následek

    

.

 

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode